Personvern
In English
In English
Reinefjorden
Reinefjorden

 Reinefjorden vinter

 

 

Her finner du informasjon om kjøring i Lofoten i den tiden det kan være snø og is på veiene.

 


Å kjøre på de små veiene i Lofoten kan for mange være en skummel opplevelse, spesielt hvis du er fra et varmere klima og ikke har kjørt på snø/is før. Det er viktig å være forsiktig og holde en fart der du føler deg komfortabel og trygg! Men vær høflig og hensynsfull overfor andre sjåfører. Husk at det er folk som bor og jobber i Lofoten, lokalbefolkningen har mye erfaring med å kjøre på disse veiene og kan normalt holde en høyere hastighet enn en gjennomsnittlig turist. Hvis du merker at du har biler bak deg, kan du se etter det neste trygge stedet å stoppe og la de andre sjåførene passere!

Hvis du er en uerfaren vinterfører, anbefaler vi å planlegge turen på en måte for å unngå lang og unødvendig kjøring. Når du bestiller flyet, må du fly til flyplassen som er nærmest din endelige destinasjon, for våre gjester betyr dette Leknes eller Bodø. Fra Leknes tar det deg rundt en time å komme til Reinefjorden Sjøhus, fra Bodø tar du fergen til Moskenes og kjører omtrent 20 minutter fra Moskenes til oss.

 

Så når starter vinteren i Lofoten? Dette kan variere mye fra år til år. Når temperaturen begynner å falle i oktober, kan du begynne å ha litt is på veiene om morgenen. Hvis du kjører uerfarn på kalde veier, kan slike dager være gode å spise en lang frokost og vente på at solen skal stå opp og at veien skal brukes av andre førere før du begynner å kjøre. Når de virkelige snøfallene begynner å komme, vil vedlikeholdsbesetningen gjVi håper denne informasjonen vil være nyttig! Med riktig forberedelse kan du reise trygt selv når været snur deg. For mer informasjon om kjøring i snø, kan du for eksempel trykke her.

Vi anbefaler alle som reiser til Lofoten om vinteren å planlegge en dag hjemme etter turen, før du kommer tilbake til hverdagen. På denne måten har du muligheten til å være mer fleksibel hvis været er for dårlig til å reise på avreisedagen. Ved sterk vind kan broer, ferger og fly stenges/kanselleres.øre sitt beste for å holde veiene klare. Ved kraftig snøfall vil de prioritere E10 før de brøyter de mindre veiene. Vegvedlikeholdspersonalet vil også spre grus på veiene når det er isete, dette vil hjelpe deg med å få et bedre grep. Etter det første snøfallet kan snøen komme og gå til rundt slutten av april.

Når veiene begynner å fryse, er det viktig å huske noen få ting; (Dette er bare noen få anbefalinger fra oss)
 • Unngå plutselige stopp, brå girskift nedover og raske retningsendringer. Bremse forsiktig for å unngå å skli. Hvis hjulene låser seg, løsner du bremsene.
 • Hvis du bremser på snø/is, vil det ta lengre tid før bilen stopper, planlegge kjøringen og begynne å bremse tidligere enn du normalt ville gjort.
 • Hold en mye lengre avstand til bilen foran deg enn du ville gjort på tørre veier.
 • Deler av veien som er i skyggen hele dagen kan være isete selv om resten av veien er isfri.
 • Broene fryser lettere enn en vanlig vei.
 • Når veien er dekket av snø/is, hender det noen ganger at det blir ekstra isete på steder der mange biler går i stykker, for eksempel i kryss. Planlegg kjøringen!
 • Kjør ekstra sakte i skarpe svinger for å unngå å skli.
 • Hold deg på den delen av veien som er brøytet. Aldri legg dekkene på den andre siden av de oransje "snøstolpene", de markerer slutten på veien.
 • Ved sterk vind og snø må du huske på at det kan være snødrev på veien.
 • Våt is er de verste forholdene å kjøre i, ikke ta noen risiko.
 • Prøv å ikke stoppe i en høyde, du kan kanskje ikke fortsette opp bakken etter å ha stoppet. Noen ganger vil det være nødvendig, men hvis du kan unngå det, velg et flatt sted å stoppe bilen.
 • Før du kjører inn på en parkeringsplass eller stopper ved siden av veien, må du sjekke om det er mulig å komme tilbake til veien igjen! Trenger du å kjøre opp en iste bakke? Kanskje velge et annet sted.
 • Hvis det er for mye snø eller is, vent til veimannskapet har brøytet og/eller pusset før du kjører. Saftey først!

 

Vi håper denne informasjonen vil være nyttig! Med riktig forberedelse kan du reise trygt selv når været snur deg. For mer informasjon om kjøring i snø, kan du for eksempel trykke her.

Vi anbefaler alle som reiser til Lofoten om vinteren å planlegge en dag hjemme etter turen, før du kommer tilbake til hverdagen. På denne måten har du muligheten til å være mer fleksibel hvis været er for dårlig til å reise på avreisedagen. Ved sterk vind kan broer, ferger og fly stenges/kanselleres.

 

 

Bestill nå!